Cel mai negru scenariu pentru viitorul omenirii: 90% șanse de colaps
Dacă umanitatea își continuă calea actuală, civilizația, așa cum o știm, se îndreaptă spre „prăbușirea ireversibilă” peste câteva decenii. Cel puțin, asta susțin unii fizicieni.
Această concluzie a apărut în urma cercetărilor publicate în revista Scientific Reports, care ne modelează viitorul pe baza ratelor actuale de defrișare și alte resurse. Cele mai sumbre proiecții din cercetare arată o șansă de 90% de colaps al umanității.
Când se va produce o catastrofă ireversibilă
Lucrarea, creată de fizicieni de la Institutul Alan Turing și Universitatea din Tarapacá, prevede că defrișarea va duce la dispariția ultimelor păduri de pe Pământ între 100 și 200 de ani. Împreună cu schimbările globale ale populației și consumul de resurse, acest lucru chiar este o veste proastă pentru umanitate.
„În mod clar, este nerealist să ne imaginăm că oamenii vor începe să fie afectați de defrișări doar atunci când ultimul copac va fi tăiat”, se arată în lucrare.
Pe de altă parte, alte studii raportează că rata globală a defrișărilor a scăzut, de fapt, în ultimii ani. Însă există o pierdere mare în păduri, în general. Iar copacii nou plantați nu pot proteja mediul la fel de bine ca pădurile vechi.
„Calculele arată că, menținând rata reală a creșterii populației și a consumului de resurse, în special a consumului forestier, ne-au mai rămas câteva decenii înainte de o prăbușire ireversibilă a civilizației noastre”, se arată în document.
NASA „lovește” pădurile cu un laser, dar nu e ceea ce pare
NASA nu studiază doar spațiul, ci și Pământul direct din spațiu. Un laser avansat este utilizat pentru a studia pădurile în detaliu pentru că am intrat deja într-o eră în care copacii ar putea să dispară.
NASA a găsit însă un mijloc cu mult mai facil de a studia pădurile: un sistem de „scanare” pe bază de laser care îi scapă pe cercetători de munca de teren. În loc să mărșăluiască zile sau săptămâni întregi prin locuri necunoscute, cu bagaje și echipamente grele, cercetătorii NASA folosesc laserul.
Această tehnologie se află montată pe Stația Spațială Internațională, deci la peste 400 de kilometri altitudine și călătorește cu peste 27.000 km/h.
Este prima tehnologie din „debaraua” NASA care oferă posibilitatea creării unei cartografieri 3D a pădurilor din zonele temperate și tropicale ale lumii. Laserul se numește Global Ecosystem Dynamics Investigation (GEDI, pronunțat la fel ca numele războinicilor Jedi, din Star Wars).